Τα Πιερία όρη είναι γεμάτα μύθους, θρύλους και παραδόσεις.
Θα περπατήσουμε σε μονοπάτια μεταξύ Ολύμπου και Πιερίων, μεταξύ θεών και μουσών σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά και γοητευτικά μπαλκόνια απέναντι από τον θρόνο του Δία.
Κυριολεκτικά χωμένοι μέσα στον τόπο που μάγεψε και έκανε τις εννέα Πιερίδες Μούσες, να επιλέξουν για να παραμείνουν τραγουδώντας ,για πάντα στην περιοχή αυτή.
Βαδίζοντας σε γιδόστρατες , θα νοιώσουμε την βαριά ανάσα των Λαζαίων των πιο ξακουστών κλεφταρματολών της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας .
Θα περπατήσουμε τα μονοπάτια του Κοσμά του Αιτωλού, ακούγοντας βαθιά ,τη φωνή του να αντηχεί με τις διδαχές του.
Γνώριμος ο ήχος από το πελέκι του Νέστορα να πελεκάει βαριά κι ακούραστα θεόρατα δέντρα, μέσα στην καρδιά Δάσους Αιωνόβιας Οξιάς.
Ένα προσκύνημα στην δύναμη της φύσης .
Μια Χειμωνιάτικη Κυριακή γεμάτη μύθους, θρύλους και παραδόσεις πορεία πάνω στα Πιέρια όρη ,μέσα στις πηγές των Μουσών .
ΚΟΡΥΦΗ 5 Πύργοι
Υ.Δ: 690μ.
Μήκος διαδρομής: 8,5χλμ
Μέγιστο Υψόμετρο:1710μ
Διάρκεια πορείας : 05:00 ω σνλ
Βλάστηση: Δάσος Οξιάς-Ελάτης-Καστανιάς
Βαθμός Δυσκολίας : 1+( κλίμακα 1-5)
Με ορμητήριο το Ορ.κτφ του Ε.Ο.Σ Κατερίνης (υψ 1020μ) πεζοπορούμε στον δασικό δρόμο μετά από πορεία περίπου 15΄ στρίβουμε αριστερά και ανηφορίζουμε , σε 25΄φθάνουμε σε ένα ξέφωτο στη θέση «ΒΙΓΛΕΣ», ακολουθούμε το δεξί μονοπάτι όπου ύστερα από 15 λεπτά φθάνουμε στη θέση πηγή «ΜΑΝΔΗΛΑ» ανηφορίζουμε το άριστα σημαδεμένο μονοπάτι σε 20΄φθάνουμε στη θέση «ΤΣΙΚΟΤΡΙΝΑ» εδώ δεξιά μας και λίγο κατηφορικά υπάρχει πηγή.
Περνάμε κάθετα τον δασικό δρόμο και ανηφορίζουμε για 50΄περίπου,όπου φθάνουμε σε ένα ξέφωτο (διάσελο), εδώ η θεα είναι καταπληκτική .
Αριστερά μας ο Θερμαϊκός κόλπος και μπροστά μας ο Όλυμπος .Συνεχίζουμε πορεία δεξιά (κορυφογραμμή) και φθάνουμε σε περίπου 20΄στην κορυφή «5 ΠΥΡΓΟΙ » Μαγνήτης το φυσικό τοπίο, και η γραφικότητά της κορυφής με την καταπληκτική θέα προς τη βόρεια πλευρά του στεφανοχιονισμένου μυθικού Όλυμπου και του Θερμαϊκού, ενώ δυτικά μαγεύει η κορυφογραμμή της Αβδέλλας ,το φράγμα και οι κεραμοσκεπές του χωριού φαντάσματος Μόρνας. Επιστροφή από Σέλωμα.
«ένα παραμύθι ανοιχτό για όλους να το δουν»,
Φαγητό :
Α. Στο ορ. κτφ με ότι ατομικά καλούδια που θα φέρει ο καθένας (Θα υπάρχει αναμμένη ψησταριά)
Β. Στη φιλόξενη γωνία του φίλου μας κυρ. Κώστα στην ταβέρνα «Αγνάντι» στην Άνω Μηλιά .
Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής για τα ΜΗ ΜΕΛΗ είναι 5€
Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του ΕΟΣ Κατερίνης, η ετήσια συνδρομή είναι 10 ευρώ (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στον Σύλλογο).
Τα μέλη μοιραζόμαστε τα έξοδα μετακίνησης.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι συμμετέχοντες εμβολιασμένοι ή ΟΧΙ θα πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο αρνητικό rapid test για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους και την είσοδο τους στο Ορ. καταφύγιο .
Στα ΙΧ θα υπάρχει η προβλεπόμενη πληρότητα από το νόμο και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή.
Δηλώσεις συμμετοχής : Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν οριστικοποιούν την συμμετοχή τους μέχρι Σάββατο 29 ΙΑΝ 2022 στα γραφεία του συλλόγου Αλ. Ζαΐμη 3 (κάθε Τετάρτη 17:00 -21:00 ) ή στα τηλ., κιν: 6977587345 & 6945290929 ή στο Email: eoskaterinis@gmail.com
Συντονισμός και οργάνωση : Ε.Ο.Σ Κατερίνης.
Αρχηγοί Δραστηριότητας :Τζέγκας Νίκος, Αργυρό Μπουζιωτα , Τεκιριδης Θεόδωρος,
Για την καλύτερη οργάνωση της Ανάβασης, σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Η εξόρμηση ενδείκνυται για αρχάριους και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και καλό επίπεδο εξοπλισμού !!
Όριο ηλικίας συμμετοχής : από 16 ετών και πάνω
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ : Mε IX : Κυριακή 30 Ιαν 2021, ωρα Αναχώρησης 08:00 από το [παρκινγκ lidl περιοχή Ανδρομάχης .Επιστροφή το απόγευμα!
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. ΓΚΕΤΕΣ ,Μπατόν – Μποτάκια πεζοπορίας αδιάβροχα , Σακίδιο ημέρας 20-30 λτ – (Camel Bak) Νερό 1,5-2 λίτρων (ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ατομικό, Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας,- Κάλτσες (+Εφεδρικές) -, Ένα φλις ή μια φούτερ ζακέτα, -Μπουφάν αντιανεμικό-αδιάβροχο ,- καπέλο υψόμετρο)- Σφυρίχτρα- Φακός (+ εφεδρικές μπαταρίες) –Σουγιάς- Αναπτήρας – Γυαλιά ηλίου, Αντηλιακό προσώπου & χειλιών –χαρτομάντιλα- Σνακ (ενεργειακές μπάρες-σοκολάτες-παστέλια) -,Προσωπικά αντικείμενα .
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ
α. Ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης δεν έχει κανένα όφελος οικονομικό ή άλλο και ως εκ τούτο οι φίλοι που προτείνουν εξορμήσεις δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα οποιασδήποτε φύσης συμβεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
β. Η συμμετοχή στις Δραστηριότητες -αναβάσεις του Συλλόγου είναι ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του.
γ. Σε περίπτωση που δεν είσαι μέλος, μπορείς να συμμετέχεις ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε δραστηριότητα του συλλόγου και να γίνεις μέλος στη συνέχεια.
δ. Εγγραφή στο σύλλογο γίνεται με τη συμπλήρωση της αίτησης μέλους και πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ.
ε. Οι συμμετέχοντες στις Δραστηριότητες -Αναβάσεις του Συλλόγου αποδέχονται ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα, τηρούν τις οδηγίες του αρχηγού, γνωρίζουν τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν και ο καθένας αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του/της. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ.
Στ. Παραιτείται από κάθε αξίωση δική του/ης ή των οικείων του/ης σε περίπτωση βλάβης της υγείας του/ης, τυχόν τραυματισμό ή απώλεια της ζωής του/ης κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή και μετά το τέλος αυτής.
ζ. Ο αρχηγός της εκάστοτε εκδρομής-ανάβασης δικαιούται να κάνει επιλογή των συμμετεχόντων για λόγους ομαδικής ή ατομικής ασφάλειας και έχει το δικαίωμα να αποκλείσει άτομο ή άτομα, που κατά την κρίση του δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας (ελλιπή ή ακατάλληλα εφόδια, κακή φυσική κατάσταση, ΑΝΥΠΑΚΟΗ κλπ.)
η. Το πρόγραμμα των εκδρομών-αναβάσεων ενδέχεται να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απρόβλεπτες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, τη δυσκολία των διαδρομών και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων
θ. Οι ώρες πορείας που αναφέρονται σε κάθε εκδρομή-ανάβαση είναι ενδεικτικές, αναφέρονται σε μέσο ορειβατικό περπάτημα, είναι συνολικές(ανάβαση-κατάβαση) και προφανώς χωρίς τις απαραίτητες στάσεις
ι. Πληροφορίες για τις εκδρομές-αναβάσεις παρέχει ο εκάστοτε αρχηγός
κ. Η συμμετοχή οποιουδήποτε στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, σημαίνει ταυτόχρονα πως γνωρίζει και αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές.
λ. ΠΡΟΣΟΧΉ: Σε κάθε Ανάβαση, ακολουθούμε τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε δικές μας διαδρομές.

Άφησε ένα σχόλιο

Προτεινόμενα άρθρα