H πορεία της Κυριακής 02 Ιαν 2022

Καλή Χρονιά , Καλό μήνα ,καλές αναβάσεις σε όλους!

ΟΛΥΜΠΟΣ : ΣΚΟΛΙΟ

Δυναμική είσοδο στο 2022 Σας προσκαλούμε σε μια αξέχαστη και ιδιαίτερη εξόρμηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (Κ.Ε.Ο.Α.Χ) με την δυνατότητα ανάπτυξης δυο ομάδων και βασικό στόχο την ανάβαση στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου .

Για τους λάτρεις της περιπέτειας !!!

Με τον ΕΟΣ Κατερίνης .

Μια Κυριακή γεμάτη βουνό, στολισμένη από ανάμεικτα συναισθήματα και όμορφες εικόνες,

Στόχος για την Α΄ ομάδα οι ψηλές κορυφές, για την Β΄ ομάδα αλπικές αναζητήσεις ,Ορ. ΣΚΙ , Σκι ,μικρές αποδράσεις πέριξ των εγκαταστάσεων συνοδευόμενες από γαστρονομικές απολαύσεις.

Αναχώρηση: Mε IX : από το [παρκινγκ lidl περιοχή Ανδρομάχη Κατερίνης στις 06:30 από εκεί μέσω Αγ. Δημητρίου -Καλλιθέα – Ολυμπιάδα – Σπαρμό –Βρυσοπούλες. Φθάνουμε στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ περίπου στις 08:30

Α΄ Ομάδα Θα επιχειρήσει ,ανάβαση μεχρι το κτφ Ανάγκης .Η ανάβαση θα ξεκινήσει από Λέσχη Αξκών υψ 1800μ , Η διαδρομή πηγαίνει παράλληλα με τα λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου για να φτάσει στο καταφύγιο ανάγκης “Μιγκοτζίδη”, στα 2400μ μετά από 02:00 ώρες Επιστροφή στην αρχική αφετηρία πεζοπορώντας την απότομη κάθοδο.

Β΄ Ομάδα :Θα επιχειρήσει ,ανάβαση στο Σκολιό & Αγ. Αντώνιο .Η ανάβαση θα ξεκινήσει από Λέσχη Αξκών υψ 1800μ ,

Η διαδρομή πηγαίνει παράλληλα με τα λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου για να φτάσει στο καταφύγιο ανάγκης “Μιγκοτζίδη”, στα 2400μ μετά από 02:00 ώρες. (Από εκεί η κορυφή του Αγ. Αντωνίου (2817μ) απέχει περίπου 1:30 ώρα,).

Εμείς συνεχίζουμε από την αριστερή πλευρά της κορυφής «Άγιος Αντώνιος» και καταλήγουμε στο διάσελο υψ 2740μ ανάμεσα στις κορυφές «Άγιος Αντώνιος» (2817 μ.) και «Σκολιό» (2911 μ.). Στρίβουμε αριστερά και προχωράμε ευθεία προς το σκολιό όπου φτάνουμε σε περίπου 02:00ω στην 2η ψηλότερη κρφ του Ολύμπου .

Επιστροφή μέχρι το διάσελο απο τον ίδιο δρόμο .

Εδώ ανηφορίζουμε ελαφρώς αριστερά σε αλπικό τοπίο προς την κορυφή ” Αγ. Αντώνιο (υψ 2815 μ) όπου υπάρχει και δεύτερο καταφύγιο ανάγκης το οποίο προσεγγίζουμε από το διάσελο σε 00:40λ περίπου .Επιστροφή στην αρχική αφετηρία πεζοπορώντας την απότομη κάθοδο.

ΥΔ:1111 Μήκος διαδρομής : 18 χλμ σνλ ΜέγιστοΥψόμετρο:2911μ Διάρκεια πορείας: 07:00ω σνλ Σήμανση: Ναι μέχρι κτφ Μιγκοζίδη από εκεί όχι καλή Βλάστηση: Αλπικό τοπίο Βαθμός Δυσκολίας : Β+

Ομάδα: Χιονοδρομίας : Για όποιον επιθυμεί αν υπάρχουν συνθήκες για ΣΚΙ : Το Χ/Κ βρίσκεται στις ΝΔ πλαγιές του Ολύμπου . Διαθέτει μία πίστα, το ανώτερο υψόμετρο της οποίας είναι 2.450 μ., ενώ το κατώτερο στα 1.900 μ. Εξυπηρετείται από ένα συρόμενο ski – lift, δυνατότητας 850 ατόμων την ώρα.

Η προσέγγιση ξεκινάει περπατώντας από την Λέσχη Αξκών υψ 1800μ με ανηφορική κατεύθυνση για 00:20λ περίπου μέχρι το άγαλμα του Παπαρρόδου ,όπου συναντάμε τη βάση του 1ο Λιφτ υψ 1900μ.

Εδώ θα πληρώσουμε ένα συμβολικό ποσό για έκδοση κάρτας χρήσης ΛΙΦΤ και ξεκινάει το γλέντι στις απίστευτα προκλητικές πίστες που απλώνονται μπροστά μας!

ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ (πληροφορίες)

Υπάρχουν δύο συρόμενοι αναβατήρες 1.140 μ και 900 μ, που ο ένας είναι συνέχεια του άλλου. Ετσι, από το υψόμετρο των 1.900 μέτρων που ξεκινά ο πρώτος φθάνουμε στο υψόμετρο των 2450μ που τερματίζει ο δεύτερος.

ΠΙΣΤΕΣ

Πίστα Νο 1: Είναι μια πίστα μήκους 800μέτρων με κοκκινομπλέ χαρακτηρισμό .Βρίσκεται στα δεξιά του πρώτου και μικρότερου αναβατήρα του χιονοδρομικού .

Πίστα Νο 2: Κοκκινομπλέ πίστα μήκους 1.200 μέτρων που κατεβαίνει από τα δεξιά του μεγάλου συρόμενου αναβατήρα της κορυφής

Πίστα Νο 3: Ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι βρίσκεται στ’ αριστερά του αναβατήρα.

Η εξόρμηση είναι καθαρά ορειβατική , ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ για αρχάριους και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και καλό επίπεδο εξοπλισμού !!

Δεν είναι τουριστική δεν εχει εκδρομικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε καθαρά ορειβάτες.

Η ΕΞΌΡΜΗΣΗ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δελτίο ταυτότητος το οποίο θα επιδεικνύεται όπου χρειάζεται.

θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μαζί τους ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης διαφορετικά θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test 48 ωρών για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με τις νέες υποδείξεις του Ε.Ο.Δ.Υ. και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή.

Στην διαδρομή ανάβασης ΓΙΑ ΣΚΟΛΙΟ θα συμμετέχουν όσοι έχουν προσωπικό τεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας (Κράνος , Μποντριέ , κραμπόν Καραμπίνερ ασφαλείας, ιμάντας 60 cm εως 1 m- κορδονέτο,Γκέτες) (ο Σύλλογος διαθέτει έναν μικρό αριθμό τέτοιων υλικών και μπορεί να δανείσει στα μέλη του). Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όποιοι δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν , αυτομάτως θέτουν τον εαυτό τους εκτός ομάδος

Η δυσκολία της διαδρομής εξαρτάται άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα .

Φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες τις περιοχής ή στη Λέσχη Αξκων του ΚΕΟΑΧ αν υπάρχει δυνατότητα.

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής για τα ΜΗ ΜΕΛΗ είναι 10€

Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του Ε.Ο.Σ Κατερίνης, η ετήσια συνδρομή είναι 10 ευρώ (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στον Σύλλογο).

Τα μέλη μοιραζόμαστε τα έξοδα μετακίνησης.

Δηλώσεις συμμετοχής : Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν οριστικοποιούν την συμμετοχή τους μέχρι Παρασκευή 31 Δεκ 2021 στα γραφεία του συλλόγου Αλ. Ζαΐμη 3 (κάθε Τετάρτη 17:00 -21:00 ) ή στα τηλ., κιν: 6977587345 & 6945290929 ή στο Email: eoskaterinis@gmail.com

Συντονισμός και οργάνωση : Ε.Ο.Σ Κατερίνης.

Αρχηγοί Δραστηριότητας : Τζέγκας Νίκος, Δημοπουλος Αλέξανδρος, Τεκιριδης Θεόδωρος,

Για την καλύτερη οργάνωση της Ανάβασης, σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!

Όριο ηλικίας συμμετοχής : από 18 ετών και πάνω

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ : Mε IX : Κυριακη και ώρα Αναχώρησης 06:30 από το [παρκινγκ lidl περιοχή Ανδρομάχης] Επιστροφή το απόγευμα!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΥΝΟΥ! Χιονορακέτες , Κραμπόν , Γκέτες , Πιολέ , Σακίδιο ημέρας 30-50 λτ , Φακός (με εφεδρικές μπαταρίες)- Μποτάκια πεζοπορίας Παγούρι νερού 1-1,5 lt ,Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας, Δύο ισοθερμικά ή δύο μακρυμάνικα μπλουζάκια, Ένα φλις ή μια φούτερ ζακέτα, Μπουφάν αντιανεμικό-Αδιάβροχο -Γάντια- ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ATOMIKO,-Σφυρίχτρα-Σουγιάς-Σκούφο- Αντηλιακό προσώπου & χειλιών – Γυαλιά ηλίου ή μάσκα ΣΚΙ ,Κάλτσες(+ εφεδρικές) -Αναπτήρας Μπατόν, – χαρτομάντιλα, Σνακ (σοκολάτες-παστέλια) Προσωπικά αντικείμενα , Και μη ξεχάσετε την καλή σας διάθεση

Γενικές πληροφορίες

Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ)

Το Κ.Ε.Ο.Α.Χ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

Η προσέγγιση γίνεται από τη δυτική πλευρά, από την περιοχή της Ελασσόνας μέσω Καλλιθέας , Ολυμπιάδας, Σπαρμό. Από το σημείο αυτό ξεκινά δρόμος με ασφαλτόστρωση (13 χλμ.), που οδηγεί στην περιοχή “Βρυσοπούλες” (θέση Νίκη), μέσα στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.).

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Β΄Ο Ελληνικός Στρατός έχει κι αυτός το καταφύγιό στον Όλυμπο. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του βουνού, πίσω από τη χαράδρα του Μαυρατζά στη ” (θέση Νίκη), περιοχή Βρυσοπούλες σε υψόμετρο 1800μ.. Διαχειριστής είναι το στρατόπεδο του Κ.Ε.Ο.Α.Χ (Κέντρο εκπαίδευσης Ορεινού αγώνα χιονοδρόμων από το 1961, ) Διαθέτει 30 κρεβάτια, κουζίνα, νερό, ηλεκτρικό, κεντρική θέρμανση και τζάκι. Προορισμοί για τον πεζοπόρο στις Βρυσοπούλες, είναι ο Αγ Αντώνης, το Σκολιό, Σκάλα ,Μύτικας ,η Μπάρα και το σύμπλεγμα του Καλόγερου στο νότο. Όλη η επικράτεια του συγκεκριμένου καταφυγίου είναι γυμνή από δασική βλάστηση και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας .

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

α. Ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης δεν έχει κανένα όφελος οικονομικό ή άλλο και ως εκ τούτο οι φίλοι που προτείνουν εξορμήσεις δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα οποιασδήποτε φύσης συμβεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

β. Η συμμετοχή στις Δραστηριότητες -αναβάσεις του Συλλόγου είναι ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του.

γ. Σε περίπτωση που δεν είσαι μέλος, μπορείς να συμμετέχεις ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε δραστηριότητα του συλλόγου και να γίνεις μέλος στη συνέχεια.

δ. Εγγραφή στο σύλλογο γίνεται με τη συμπλήρωση της αίτησης μέλους και πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ.

ε. Οι συμμετέχοντες στις Δραστηριότητες -Αναβάσεις του Συλλόγου αποδέχονται ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα, τηρούν τις οδηγίες του αρχηγού, γνωρίζουν τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν και ο καθένας αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του/της. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ.

Στ. Παραιτείται από κάθε αξίωση δική του/ης ή των οικείων του/ης σε περίπτωση βλάβης της υγείας του/ης, τυχόν τραυματισμό ή απώλεια της ζωής του/ης κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή και μετά το τέλος αυτής.

ζ. Ο αρχηγός της εκάστοτε εκδρομής-ανάβασης δικαιούται να κάνει επιλογή των συμμετεχόντων για λόγους ομαδικής ή ατομικής ασφάλειας και έχει το δικαίωμα να αποκλείσει άτομο ή άτομα, που κατά την κρίση του δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας (ελλιπή ή ακατάλληλα εφόδια, κακή φυσική κατάσταση, ΑΝΥΠΑΚΟΗ κλπ.)

η. Το πρόγραμμα των εκδρομών-αναβάσεων ενδέχεται να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απρόβλεπτες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, τη δυσκολία των διαδρομών και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων

θ. Οι ώρες πορείας που αναφέρονται σε κάθε εκδρομή-ανάβαση είναι ενδεικτικές, αναφέρονται σε μέσο ορειβατικό περπάτημα, είναι συνολικές(ανάβαση-κατάβαση) και προφανώς χωρίς τις απαραίτητες στάσεις

ι. Πληροφορίες για τις εκδρομές-αναβάσεις παρέχει ο εκάστοτε αρχηγός

κ. Η συμμετοχή οποιουδήποτε στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, σημαίνει ταυτόχρονα πως γνωρίζει και αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές.

λ. ΠΡΟΣΟΧΉ: Σε κάθε Ανάβαση, ακολουθούμε τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε δικές μας διαδρομές

 

    

Άφησε ένα σχόλιο

Προτεινόμενα άρθρα