Αυτή την Κυριακή 09 ΙΑΝ 2022, σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε σε μια εύκολη μαγική διαδρομή κυριολεκτικά χωμένοι μέσα στο δάσος ,
Εδώ στον Κάτω Όλυμπο η θάλασσα παίζοντας κρυφτό με τις κάτασπρες κορφές του Ολύμπου και τα όρια ανάμεσα στο μπλε του πελάγους και τη χρυσοστόλιστη φορεσιά των δένδρων η φύση σε προκαλεί να την επισκεφθείς.
Περιπλανηθείτε μαζί μας στους Παλιούς Πόρους (600μ) προς Παλιό Παντελεήμονα (473μ) –
Πόρος σημαίνει πέρασμα και οι Παλιοί Πόροι (Πούρλια). είναι όντως ένα ..πέρασμα, µια δίοδος σε αυτόν τον μαγικό κόσµο του κάτω Ολύµπου.
Όνομα παρμένο κατά μία εκδοχή από κάποιον ημίθεο τον Πόρο, που ερωτεύτηκε τον τόπο και έζησε σ’ αυτόν.
Η παλαιά τοποθεσία του χωριού ονομαζόταν Τζέρτζιανη.
Σήμερα η νέα ονομασία είναι Παλιοί Πόρροι ή «Πούρλια»
Ένας παραδοσιακός οικισμός σε υψ 600 μέτρων, πνιγμένος στο πράσινο, όπου ξεκίνησε με πολλά χαλάσματα και σήμερα στολίζεται με λιθόκτιστα σπίτια 18ου & 19ου αιώνα.
Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος όπου μπορεί ο περιπατητής να περιπλανηθεί και να θαυμάσει την χλωρίδα και την πανίδα του Κάτω Ολύμπου .
Επίσης περπατώντας 2-3 χλμ μέσα στο δάσος, βρίσκεσαι μπροστά σε δύο εκπληκτικά εκκλησάκια: των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής. Νοτιότερα του οικισμού, ο υδροβιότοπος των Νέων Πόρων υπόσχεται μοναδικές στιγμές ξεκούρασης.
Υψομετρική Διαφορά: -127 Μήκος διαδρομής : 10 χλμ σνλ Μέγιστο Υψόμετρο: 600 μ. Διάρκεια διαδρομής: 03:00 ωρ σνλ Βλάστηση: Πυκνό δάσος ,Καστανιάς-Πεύκου –Έλατου Σήμανση : Ναι Βαθμός Δυσκολίας: 1 (κλίμακα 1-5)
Περιγραφή
Εύκολη διαδρομή απίστευτης φυσικής ομορφιάς με καλή σήμανση που ξεκινά από την πλατεία των Π. Πόρων ακριβώς κάτω με δεξιά κατεύθυνση , εκεί όπου το βουνό «αγκαλιάζει» τη θάλασσα, και κρύβει ένα μοναδικό μονοπάτι ανάμεσα από ρυάκια ,που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή .
Διασχίζοντας μετά από αλλεπάλληλα ζικ ζακ τα πυκνά δάση Καστανιάς και ελάτης ,με απίστευτη θέα τον Θερμαϊκό , καταλήγουμε ύστερα από 5 χλμ περίπου στον Παλιό Παντελεήμονα ένα ξακουστό χωριό αξιόλογης αρχιτεκτονικής παράδοσης … Εδώ θα πιούμε ενα καφέ και θα περιηγηθούμε στα απίστευτης αρχιτεκτονικής αρχοντικά.
Το μέρος έγινε ευρύτερα γνωστό μαζί με τους παραδοσιακούς οικισμούς του Π. Παντελεήμονα και της Π. Σκοτίνας από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Μεγαλέξανδρος»
Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στον Πόρος που σηµαίνει πέρασμα και οι Παλιοί Πόροι είναι όντως ένα πέρασµα, µια δίοδος σε αυτόν τον μαγικό κόσµο του κάτω Ολύµπου.
Η ΕΞΌΡΜΗΣΗ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δελτίο ταυτότητος το οποίο θα επιδεικνύεται όπου χρειάζεται.
θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μαζί τους ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης διαφορετικά θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test 48 ωρών για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με τις νέες υποδείξεις του Ε.Ο.Δ.Υ. και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή.
Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής για τα ΜΗ ΜΕΛΗ είναι 5€
Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του Ε.Ο.Σ Κατερίνης, η ετήσια συνδρομή είναι 10 ευρώ (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στον Σύλλογο).
Τα μέλη μοιραζόμαστε τα έξοδα μετακίνησης.
Δηλώσεις συμμετοχής : Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν οριστικοποιούν την συμμετοχή τους μέχρι Σάββατο 08 ιαν 2022 στα γραφεία του συλλόγου Αλ. Ζαΐμη 3 (κάθε Τετάρτη 17:00 -21:00 ) ή στα τηλ., κιν: 6977587345 & 6945290929 ή στο Email: eoskaterinis@gmail.com
Συντονισμός και οργάνωση : Ε.Ο.Σ Κατερίνης.
Αρχηγοί Δραστηριότητας : Μπουζιωτα Αργυρο- Τζέγκας Νίκος
Για την καλύτερη οργάνωση της Ανάβασης, σας παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!
Η εξόρμηση ενδείκνυται για αρχάριους και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και καλό επίπεδο εξοπλισμού !!
Φαγητό ,καφέ στην Παραδοσιακή Ταβέρνα «ΠΛΑΤΕΙΑ»
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Την Κυριακή 09 ΙΑΝ 2022 Mε IX: Ώρα 08:00 από το άγαλμα του πόντιου επι της 19ης Μαΐου (7ο Γυμνάσιο).
Σημείο συνάντησης για αυτούς που θα έρθουν από Νότια! στην 2η έξοδο για Πλαταμώνα (στο προαύλιο χώρο του βενζινάδικου SHELL) Ώρα 08:30. Επιστροφή το απόγευμα!
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Μπατόν – Μποτάκια πεζοπορίας αδιάβροχα , Σακίδιο ημέρας 20-30 λτ – (Camel Bak) Νερό 1,5-2 λίτρων (ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ατομικό, Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας,- Κάλτσες (+Εφεδρικές) -, Ένα φλις ή μια φούτερ ζακέτα, -Μπουφάν αντιανεμικό-αδιάβροχο ,- καπέλο υψόμετρο)- Σφυρίχτρα- Φακός (+ εφεδρικές μπαταρίες) –Σουγιάς- Αναπτήρας – Γυαλιά ηλίου, Αντηλιακό προσώπου & χειλιών –χαρτομάντιλα- Σνακ (ενεργειακές μπάρες-σοκολάτες-παστέλια) -,Προσωπικά αντικείμενα .
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ
α. Ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης δεν έχει κανένα όφελος οικονομικό ή άλλο και ως εκ τούτο οι φίλοι που προτείνουν εξορμήσεις δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα οποιασδήποτε φύσης συμβεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
β. Η συμμετοχή στις Δραστηριότητες -αναβάσεις του Συλλόγου είναι ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του.
γ. Σε περίπτωση που δεν είσαι μέλος, μπορείς να συμμετέχεις ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε δραστηριότητα του συλλόγου και να γίνεις μέλος στη συνέχεια.
δ. Εγγραφή στο σύλλογο γίνεται με τη συμπλήρωση της αίτησης μέλους και πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ.
ε. Οι συμμετέχοντες στις Δραστηριότητες -Αναβάσεις του Συλλόγου αποδέχονται ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα, τηρούν τις οδηγίες του αρχηγού, γνωρίζουν τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν και ο καθένας αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του/της. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ.
Στ. Παραιτείται από κάθε αξίωση δική του/ης ή των οικείων του/ης σε περίπτωση βλάβης της υγείας του/ης, τυχόν τραυματισμό ή απώλεια της ζωής του/ης κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή και μετά το τέλος αυτής.
ζ. Ο αρχηγός της εκάστοτε εκδρομής-ανάβασης δικαιούται να κάνει επιλογή των συμμετεχόντων για λόγους ομαδικής ή ατομικής ασφάλειας και έχει το δικαίωμα να αποκλείσει άτομο ή άτομα, που κατά την κρίση του δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας (ελλιπή ή ακατάλληλα εφόδια, κακή φυσική κατάσταση, ΑΝΥΠΑΚΟΗ κλπ.)
η. Το πρόγραμμα των εκδρομών-αναβάσεων ενδέχεται να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απρόβλεπτες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, τη δυσκολία των διαδρομών και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων
θ. Οι ώρες πορείας που αναφέρονται σε κάθε εκδρομή-ανάβαση είναι ενδεικτικές, αναφέρονται σε μέσο ορειβατικό περπάτημα, είναι συνολικές(ανάβαση-κατάβαση) και προφανώς χωρίς τις απαραίτητες στάσεις
ι. Πληροφορίες για τις εκδρομές-αναβάσεις παρέχει ο εκάστοτε αρχηγός
κ. Η συμμετοχή οποιουδήποτε στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, σημαίνει ταυτόχρονα πως γνωρίζει και αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές.
λ. ΠΡΟΣΟΧΉ: Σε κάθε Ανάβαση, ακολουθούμε τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε δικές μας διαδρομές.

Άφησε ένα σχόλιο

Προτεινόμενα άρθρα